A mézről
A méhészet története
Az ember és a méhek kapcsolata a történelem előtti időkig nyúlik vissza. A méhek termékeinek emberi hasznosítása egyidős az emberrel. Az ember a "megpróbálni és tévedni" egyszerű módszerével hamar felismerte a méhlakás jelentőségét. A mézgyűjtést már egy 20 000 éves spanyolországi sziklarajzon is láthatunk. A Cromagnoni ősember sziklarajza az Arana barlangban (Spanyolországban).
Barlang bejárat | Barlang festmény | Másolat |
Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget. Ennek első írásos emléke 1370-ből származik, amelyben királyi méhészetet említenek. Ezekben az időkben még kasos és tönkkaptáros méhészkedés folyt, melynek tradícióját néhol még mai őrzik vidéken.
Kasos méhészet |
Tönk kaptáras méhészet |
A méhektől nemcsak mézet, hanem a világításhoz szükséges viaszt is kapott az ember. A mézből mézeskalácsot, mézbort, mézsört készítettek, illetve süteményeket, bort is ízesítenek vele. Az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer.
A méhészet technológiája rendkívűl sokszínű, meghatározza a területre jellemző klíma, az ott tartható méhfajta, a gazdasági színvonal és a kultúra.(többségében Eric Tourneret fotói)
Kamerun |
Kamerun |
Tanzánia |
Nepál | Mexikó |
Oroszország | Románia | Argentína |
Új-Zéland | USA | Párizs |
Hogy készül a méz?
A méhek rendkívül fontos szerepet játszanak sok növényfaj, köztük számos gyümölcsfa megporzásában, miközben a virágok nektár ját begyűjtik.
A nektár 30-90% vizet, átlagosan 40% cukrot és 1-2% különböző anyagot tartalmaz. A nektárt a méhek szipókájukkal felszívják, és mézgyomrukba elkülönítve szállítják a kaptárba, ahol a viaszsejtekbe ürítik. A fiatal méhek innen többször felszívják és kiürítik, miközben szárnyuk mozgatásával segítik a felesleges víz elpárologtatását. A felszívások és kiürítések során a nektárba enzimek, savak, fermentanyagok és hormonális anyagok kerülnek a méhek belső kiválasztórendszeréből, és ezek egyre inkább felhalmozódnak a sűrűsödő mézben. Az érett méz víztartalma már csak 18-20% között van. Az, hogy a méz érni kezd, abból látszik, hogy a méhek a viaszsejteket elkezdik lefedni. Ha egy kereten a viaszsejtek fele le van fedve, a méz már teljesen érett, és ezután lehet kipergetni.
Mézfajták
A méznek sok változata létezik. Tiszta fajméz et csak azokból a növényekből kaphatnak, amelyekből egyszerre egy helyen sok virágzik, ilyen lehet az akác , a hárs , a repce vagy a napraforgó . Ha a kaptárban több növény nektárja keveredik, akkor vegyes virágméz et kapunk.
Mire jó a méz?
A méz nem csak finom, de egészséges is. Nyugtató hatású, rendezi a bélmozgást, csökkenti a vérnyomást, fokozza a belső szervek működését, hasznos lehet a légzőszervek kezelésében és erősíti a szívet. Ezenkívül segíti a kalcium megkötését a csontokban, sőt az anorexia és az anémia kezelésében is hatásos lehet. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően külsőleg is felhasználható, elsősorban a különféle horzsolt és zúzott sebek kezelésében, a mézzel bekent felületek kötözést sem igényelnek.
További mézes gyógymódokról a "Mézes gyógyír" c. rovatunkban olvashat!