mezelok.hu

Mézes receptek

Ha szetné megosztani másokkal is kedvenc mézes receptjét, szeretettel fogadunk minden levelet és fényképet a konyhában otthonosan mozgó látogatónktól a info@mezelok.hu e-mail címen! A beküldött receptek fényképpel együtt szereplni fognak az oldalon!

Mézes puszedli (Brigi receptje)

Hozzávalók:
3 tojás sárgája
+ 1 egész tojás
15 dkg cukor
3 ek tejföl
2 ek zsír
4 ek méz
2 dkg fahéj
2 kk szódabikarbóna
60 dkg liszt.

Mázhoz:
3 tojás fehérje
15 dkg cukor.

 

Elkészítés:
1 tojást és 3 tojás sárgáját 15 dkg cukorral kikeverjük, 3 ek tejfölt, 2 ek zsírt, 4 ek mézet, 2 dkg fahéjat, a szódabikarbónával és a lisztel összedolgozzuk. 4 órát pihenni hagyjuk, kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Máz:
3 tojás fehérjét a 15 dkg cukorral gőz fölött kemény habbá kell verni, és a kisült meleg tésztát beleforgatjuk. Deszkára kiszedve szárítjuk.

 

Mézeskalács (Solt receptje)

Hozzávalók:
75 dkg liszt
35 dkg porcukor
2 púpos kiskanál szódabikarbóna
1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
5 dkg margarin
4 tojás
4 ev.méz

Cukormázhoz:
1 tojás
12-15 dkg porcukor

 

Elkészítés:
75 dkg lisztet, 35 dkg porcukrot, 2 púpos kiskanál szódabikarbónát, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeveréket (de lehet őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel is helyettesíteni, bár szerintem fűszerkeverékkel az igazi). Hozzáadunk 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk. A tésztát kis pihentetés után kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással, kizsírozott és lisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük. A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehetjük a tésztára, a drazsé és cukorféleségek cukormázzal történő felragasztását, illetve cukormázas díszítést a sütés után végezzük el.

Cukormáz:
1 tojás fehérjét verjünk fel nagyon keményre, tegyünk hozzá kb. 12-15 dkg porcukrot és igen jól keverjük ki. (Legalább 20-30 percig kell keverni!!!) Tanácsok:Ha elkészült, elképzelhető, hogy 1 napig még kicsit kemény, de ha nem spóroltad belőle ki a szódabikarbónát, másnapra a levegő páratartalmánál fogva tutira meg fog puhulni.

 

Mézes krémes (Govinda)

Hozzávalók:

Mézes lapokhoz:
45 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
3 ek olvasztott vaj
4 ek olvasztott méz
4 ek tej

Krémhez:
1/2 l tej
10 dkg búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
4 cs. vaníliás cukor
20 dkg sárgabarack lekvár

Csokoládémázhoz :
20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj

A tészta készítése:
A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, apránként lehet bele picit tenni. A tésztát rúd formára sodorjuk, és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük margarinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán 200 fokra előmelegített sütőben. (Sötét zsemleszínűre kell sütni, vigyázzunk, nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc/ lappal számoljunk. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni.)

Töltelék készítése :
A tejet felforraljuk, és a lassan beleöntjük a darát, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral habosra kevert margarint.

Összeállítás:
A tölteléket kettéosztjuk, az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük és megkenjük a lekvárral. Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal borítjuk, amit pedig csoki mázzal vonunk be. (A csokoládémázhoz a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat.) Ez egy tipikusan olyan sütemény, amit előre el kell készíteni. Fogyasztás előtt egy éjszakát álljon!

 

Mákos mézes szelet ("Ízlésszíndróma" receptje)

Hozzávalók:
38 dkg finomliszt,
1 csipetnyi só,
1/2 csomag sütőpor,
1 csomag vaníliás cukor,
5 dkg darált mák,
15 dkg vaj, 1 db tojás,
2 evőkanál méz,
3 evőkanál tej,
1 db tojás sárgája,
tejföl szükség szerint

Töltelékhez:
17 dkg lágy szilvalekvár,
12 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
2 evőkanál méz,
10 dkg darált mák,
4 evőkanál tej

 

 

 

 

A töltelékhez az összes hozzávalót egyszerre, alaposan keverjük össze.

Elkészítés:
Először keverjük össze a sót, a sütőport, a vaníliás cukrot, a megdarált mákot és a lisztet, majd ehhez a keverékhez adjuk hozzá a vajat, a tojást, a folyós mézet és a tejet. Jól gyúrjuk össze. Osszuk három egyenlő részre a kigyúrt tésztát, és külön-külön sodorjuk vékonyra. Az első kigyúrt lapot helyezzük a gyengén kivajazott tepsibe, és kenjük meg a töltelék felével. Takarjuk be a második lappal. ezt is kenjük meg a maradék töltelékkel, és helyezzük rá a harmadik lapot. A tetejét kenjük meg tojás sárgája és tejföl 1:1 arányú keverékével és az előmelegített sütőben süssük aranysárgára. Hidegen szeleteljük, a végén a szeletek tetejét porcukorral meghinthetjük.

 

Gyömbéres tallér (Belly receptje)

Hozzávalók:
50 g reszelt gyömbér
150 g puha vaj
75 g méz
1 tojás
150 g telj. kiörl. búzaliszt
75 g finomliszt
50 g darált mandula
1 csipetnyi őrölt fahéj
1 csipetnyi szegfűszeg

 

Elkészítés:
Mindent összegyúrunk,és 3 rúdba formázzuk,1 órára a hűtőbe tesszük,fóliába becsomagolva. 1 óra után a tekercsekből vágjunk ujjnyi vastag szeleteket,fektessük a sütőpapíros tepsibe és süssük meg őket 3-as fokozaton,kb 15 percig,aranybarnára.

 

Mézes habcsók (Kati receptje)

Hozzávalók:
2 db tojásfehérje
22 dkg porcukor
1 evőkanál méz
1/2 citrom leve

 

Elkészítés:
Kemény habnak felverjük a fenti összetevőket. Durvára vágott (ízlés szerinti mennyiségű) dióbéllel óvatosan összekeverjük. Kivajazott, lisztezett tepsibe halmocskákat rakunk és közepesen meleg sütőben – melynek ajtaja sütés közben kis résnyire nyitva van -, sütjük. Enyhén barnuló színnél a sütőt lezárjuk és a sütőben tovább szárítjuk.

 

Moszkauer (Kati receptje)

Hozzávalók:

7 dkg kristálycukor
1 evőkanál méz
10 dkg vaj
200 ml habtejszín
5 dkg liszt
20 dkg dióbél
1 narancs reszelt héja

 

Elkészítés:
A cukrot, mézet vajat és tejszínt óvatosan összefőzzük. A masszát kicsit lehűtjük és belekeverjük a lisztet, a diót és a narancs reszelt héját. 175 o C sütőben 10-12 percig kis halmokban (kis kanállal szaggatva) megsütjük. Amikor kihűltek a korongok, a talpukat olvasztott csokival megkenjük. Fémdobozban sokáig eláll!

 

Mézsör (Gáborék receptje)

Hozzávalók:
1,5 kg méz,
1 citrom,
1 narancs,
1 késhegynyi citromsav,
2-3 csepp csersav
vagy 1 csipet élesztő


 

Elkészítés :
A mézet egy nagy fazékba csurgatjuk, felöntjük 3-4 l forró vízzel, majd addig kevergetjük amíg a méz fel nem oldódik. Kb. 5 percig melegítjük, míg eléri a forráspontját. Ezt követően hozzáadjuk a citromot, narancsot, a csersavat és citromsavat. Átöntjük egy üveg edénybe, tetejét gumi- vagy műanyagdugóval lezárjuk, a dugót kilyukasztjuk. (Érdemes egy légdugót venni, ezt használják a sörgyártásnál is) Az üveget meleg helyre tesszük, vattával bedugaszoljuk a tetejét. Négy napig állni hagyjuk. Ekkor teljesen lezárjuk a tetejét. Kb. 3-5 nap múlva, amikor már nem forr, sterilizált tartályba csapoljuk át, hozzáadunk egy Campden-tablettát és légdugóval lezárjuk a tartályt. Addig hagyjuk így állni, amíg teljesen ki nem tisztul, ekkor átcsapoljuk sterilizált üvegekbe, hozzáadunk 1 teáskanál cukrot 750 mililiterenként és lezárjuk a tetejét. Két hét múlva fogyasztható.

 

Oldalas grillről (Zsuzsi főz receptje)

Hozzávalók:
1 kg sertésoldalas
őrölt koriander
köménymag
4 gerezd fokhagyma
kevés őrölt rozmaring
só, bors
darált erőspaprika


A barbecue szószhoz :
4 evőkanál ketchup
4 evőkanál szójaszósz
két kiskanál méz
A hús alatt maradó szaft és fokhagyma


 

 

 

Elkészítés :
Az oldalast egyben hagyva besózom, megszórom korianderrel, rozmaringgal és a köménymaggal, kevés borssal, és a fűszereket (a darált erőspaprika-krémet is, ha úgy tetszik) jól beledörzsölöm a húsba. Egy evőkanál olajjal kikent tepsibe fektetem és a gáztűzhelyen minden oldalán erős tűznél körbesütöm. A tűzről levéve mellédobom a fokhagymagerezdeket héjastul, öntök alá annyi vizet, hogy a hús derekáig érjen, alufóliával lefedem és előmelegített 170 fokos sütőben puhulásig – kb. egy óráig – sütöm. Ha az oldalas puha, kiveszem a tepsiből és tetszőleges méretűre darabolom. A szaftját tálba öntöm, belenyomom a megsült fokhagymát, hozzáadom a ketchupot, szójaszószt és mézet, majd megkenem vele az oldalasdarabokat. Mivel a hús még jó forró, beszívja a szószt, ezért a kenést még egyszer megismétlem. A mártást hagyom kicsit rászáradni a húsra, amíg a faszénparázs elkészül.
Ha már jó a parázs, a húsdarabokat a grillrácsra teszem és kb. 10-15 perc alatt megsütöm gyakori forgatás közepette. A maradék szószt a sült hús mellé tálalom, és adok még hozzá hagymás tört krumplit és káposztasalátát is.